batine-i-samari

Dragi roditelji, važno je imati na umu da bol od šamara i batina ne prestaje onog trenutka kada ne stane fizički bol. Bol može da traje čitav život i da napravi od deteta veoma nesigurnu osobu. Evo nekoliko tipičnih situacija koje dovode roditelje na fizičko kažnjavanje, ali i rešenja kako mogu drugačije da reše problem.

Predpostavimo sledeće pedagoške situacije :

  1. Utičnica u zidu 

Dete ima devet meseci. Tek je počelo da puzi po stanu i uživa u upoznavanju svoje okoline. Njegova mama brižno ga prati svuda, sklanjajući sve potencijalne opasne predmete pred njim. Stigavši do zida sobe dete iznenada primećuje utičnicu u zidu i diže ruke da je dodirne. Pokušava da stavi prstiće u rupicu. Majka je uplašena.

Ako posegnemo za batinama i šamaranjem, hoće li pomoći?

Neće. Beba je prirodno radoznala i uči tako što istražuje. Batine i šamar joj ne bi bili jasni. Beba neće biti u stanju da shvati odnos između fizičke kazne i utičnice.

Kako rešiti situaciju?

Morate uklanjati sve iz detetovog okruženja što može predstavljati opasnost ili skloniti dete iz opasne zone. Veoma je važno da detetu govorite o bezbednosti dok je još malo. Beba neće odmah razumeti šta joj govorite, ali će reagovati na Vaš izraz lica i ton glasa. Blagim tonom objasnite šta je opasno, a šta nije i beba će početi da stiče opšti utisak opomene. I ono što je jako bitno, ovakvim postupkom postavljate temelj za buduću komunikaciju.

Deca se razvijaju u mlađem dobu njihovog života i kada su mala, deca ne znaju za strah i u većini slučajeva tokom procesa razvijanja obično im je interesantno ono što im je nepoznato, a često to što je nepoznato je i opasno. Deca nisu kriva za većinu stvari koje učine iz neznanja, već je roditelj taj koji je dužan ili da verbalnom komunikacijom detetu objasni opasnu situaciju u kojoj se dete može naći ili da ukloni opasni predmet ili zaštiti prostoriju u kojoj može doći do nezgode.

Batinama i vikom nikakav efekat nećemo postići, izazvaćemo otpor, bes, agresiju i podstaći loše ponašanje kod deteta. Dete i dalje neće znati pravi razlog opasnosti koja je mogla da mu se dogodi, ako mu to ne objasnimo rečima.

-Kako da postupite u slučaju kad vidite da ste ipak podigli ruku na dete da ga ošamarite:

 

  • Skrenite ruku da udarite sto ili sopstveno koleno,
  • Smestite dete na bezbedno mesto i ostavite ga samo nekoliko minuta dok se ne smirite,
  • Udarite dlanom o dlan umesto da ošamarite dete – to je bolji način privlačenja pažnje.

Vrtić Kutak