Fizička aktivnost

Danas svako drugo dete ima problema sa lokomotornim sistemom (deformiteti kičmenog stuba, grudnog koša, prekomerne težine i ravna stopala), što je posledica pasivnog načina života.

Neaktivnost sa sobom povlači i niz drugih problema, kao što je problem sa koncentracijom, gubitkom samopouzdanja…

Deformiteti kičmenog stuba:

1. Kifoza – je često povezana sa naglim rastom deteta, kao i nepravilnim sedenjem dece, koja imaju slabe trbušne mišiće.

2. Skolioza – je najčešći i najteži deformitet. Nije lako uočljiva i zato je neophodna redovna kontrola.

3. Lordoza – je češća pojava deformiteta kod gojazne dece.  Glavni uzroci gojaznosti su: Premalo kretanja, brza hrana, pasivan način života.

Gojaznost kod dece može loše uticati na razvoj motorike, slabljenja muskulature i celokupnog lokomotornog aparata, kao i slabljenja funkcionalnih i imunoloskih sposobnosti organizma.

Ravna stopala – deformitet stopala, koji nastaje usled fizičke neaktivnosti, gojaznosti, mada često može biti i nasledni faktor.

U vrtiću Kutak kao deo osnovnog programa je obavezna svakodnevna fizička aktivnost.

Pored svakodnevne fizičke aktivnosti, sastavni deo programa su korektivne vežbe gde se upravo stavlja akcenat na deformitete kičme i stopala.
Dva puta nedeljno u Kutak dolazi prof. fizičkog vaspitanja Slobodan Petrović, koji na veoma efikasan i stručan način sprovodi određene vežbe za gore navedene deformitete.

Uz svakodnevne fizičke aktivnosti aktiviramo i poboljšavamo psiho-fizičke sposobnosti naših mališana.