Biti roditelj je najlepša i verovatno najteža stvar u životu. Cilj svakog roditelja je da odgaji dobro, obrazovano i zdravo dete.

Živimo u svetu brze, preterano obrađene i zapakovane hrane, teško je da se uspostave zdrave navike u ishrani, pogotovu kod dece, ali nije nemoguće.

Masna, slana hrana prepuna kalorija koju deca jedu u kombinaciji sa ozbiljnim nedostatkom fizičke aktivnosti uzrokuje prekomernu težinu i gojaznost, koja kasnije može da dovede do drugih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga je veoma važno da se zdravi obrasci u ishrani razviju u najranijem životu, što dovodi do dugotrajne koristi. To može da bude veliki izazov i u njegovom sprovođenju može da bude poteškoća, ali evo 3 saveta kako motivisati decu da jedu zdravu hranu.

Sa zdravim navikama počnite još u hranilici za bebe

Bebe koje započnu život jedući zdravu hranu izrastaju u odrasle ljude sa dobrom osnovom za ishranu. Mnogi nutricionisti preporučuju roditeljima da sami pripremaju hranu za svoju decu, a ne da svoje bebe hrane industrijski pripremljenom hranom, koja je često puna skroba, šećera, aditiva ili mesnih filera. Hrana za bebe napravljena kod kuće omogućava bolju ishranu po niskoj ceni. Priprema hrane za bebe nije teška. Jednostavno poparite ili lagano skuvajte zdrave sastojke po vašem izboru, od šargarepe do graška, krompira, jabuka ili krušaka i onda od njih napravite pire.

Budite dobar uzor vašoj deci

Deca imitiraju svoje roditelje u svemu što rade. Ishrana i navike u jelu nisu izuzetak. Ukoliko ne želite da vaše dete jede brzu hranu, ni vi takođe ne bi trebalo da je jedete. Izbegavajte kupovinu grickalica i druge obrađene i zapakovane hrane i nemojte je držati u svom domu. Mnoge nove grickalice se pakuju samo za decu. One su zapakovane u ambalažu veselih boja i „zabavne“ su da se jedu. Dolaze u modernim oblicima koji se poklapaju sa sadržajima iz filmova i sa televizije. Najgori deo od svega je to što se one zapravo promovišu kao dobar izvor vitamina i minerala. Kompanije koje proizvode grickalice su sada u mogućnosti da dodaju par zdravih sastojaka i nezdrava hrana se onda zamaskira u zdravu i roditelji misle da kupuju nešto što je dobro za njihovu decu. Kada neki proizvod ima neograničen rok trajanja, koliko on uopšte može da bude dobar za vas? Aditivi i konzervansi su u najvećem delu zamenili vredne nutriente. Upotreba sveže, cele hrane, direktno iz prirode je jedini način da detetu pružite ishranu koja mu je stvarno potrebna.

Načinite zdravu hranu zabavnom deci

Neporeciva je činjenica da brza hrana deci ima izuzetno primamljiv izgled i tu nije stvar samo u ukusu, oni ovu hranu biraju zato što je prikazana kao zabavna. Prezentacija obroka je veoma važna. Deca vole da vide lepo dekorisanu hranu u svojim tanjirima. Takođe ih privlači hrana veličine zalogaja različitih boja i oblika. Roditelji mogu da postanu kreativni u kuhinji i naprave obroke koji će izgledati kao dečiji omiljeni crtaći ili TV heroji, životinje i ptice napravljene od povrća, mede napravljene od pirinča, salate sa nasmejanim licima, bubamare napravljene od čeri paradajza i maslina itd. Ne moraju da budu savršeni, deca će da budu više nego zainteresovana da probaju zabavnu hranu. Preduzimajte jedan po jedan korak jer male promene mogu da naprave veliku razliku.

Ishrana bogata voćem i povrćem je dobra i za odrasle i za decu. Voće i povrće je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima, fitohemikalijama i vlaknima, a u isto vreme ima nizak sadržaj kalorija i masti i doprinosi mnogim zdravstvenim benefitima. Nikada nije prekasno da počnete da uvrštavate zdravu hranu u ishranu vašeg deteta, jer zdrava deca postaju zdravije odrasle osobe.