Ishrana u vrtiću

Uz svakodnevno sveže i domaće namirnice brinemo o zdravlju i ishrani vaše dece. U našem vrtiću postoji mogućnost i korigovanja ishrane u slučaju da je dete alergično na neku vrstu namirnica.

Uloga i značaj pravilne ishrane naročito dolazi do izražaja u detinjstvu, kada dolazi do najintenzivnijeg rasta i razvoja. Smatra se da predstavlja osnovu zdravlja za čitav život. Stoga je osnovni i najvažniji zadatak pravilne ishrane da dečijem organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka, a time i pravilan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj.

Porodica tu ima najznačajniju ulogu. Pri tom, treba naglasiti da su skladni odnosi u porodici, emotivna toplina i pažnja prema detetu od presudnog značaja, ne samo na psihosocijalni razvoj, već i na karakter ishrane deteta.

Međutm, pored porodice, značajan uticaj na razvoj, vaspitanje i stvaranje navika kod dece ima i predškolska ustanova. Ispravljanje / korigovanje grešaka porodične ishrane i stvaranje pravilnih navika hranjenja predstavlja veoma važan faktor socijalizacije i osamostaljivanja deteta.

Da bismo decu privoleli da se hrane zdravo, na prvom mestu moramo biti dosledni.

Ne možemo očekivati da dete zavoli nešto što će probati prvi put. Treba nastaviti da mu se povrće nudi svaki dan i probati da se hrana sprema na različite načine. Izgled hrane može biti presudan faktor, da li će se vašem detetu svideti ili ne. Ako svakodnevno dajete vašem detetu povrće, od malena, navićiće se da ga jede i postaće deo njegove ishrane.

Veoma je važno da budete dobar primer vašoj deci. Jedan od načina da naviknete decu da se zdravo hrane, jeste da vide da se i vi zdravo hranite.

Nemojte pokazivati loše navike u ishrani pred vašom decom.

Spremajte zdrave obroke i za vas i za vašu decu. Oni ce pre svega usvojiti vaše navike, zato se potrudite da to budu dobre navike.

Dobar način da privolite decu da se bolje hrane je da ih povremeno pustite da učestvuju u pripremanju hrane. Ono što sami naprave verovatno će hteti i da pojedu. I ono što je jako važno, uvek ih pohvalite kada pojedu neku zdravu namirnucu.

Znamo da je doručak najvažniji obrok za čoveka, pa i za dete. Počnite dan nečim zdravim, kao što je: voće, musli, tost…

Deca koja doručkuju imaju zdravu kilažu od dece koja preskaču doručak.

Izbegavajte gotovu hranu za decu, kao i zamrznutu hranu, koja je puna hemikalija i ne sadrži zdrave sastojke.

Zdravije je dati deci sveže voće i povrće i obroke koje sami spremite, nego gotova jela.

Ako imate veoma izbirljivo dete, najbolji način da ga privolite da pojede nešto zdravo je da pomešate povrće u neku hranu koju on voli da jede.

Možete napraviti razne kombinacije u cilju uspostavljanja zdravih navika, morate postaviti granice svom detetu.

Nemojte puštati dete da jede bilo gde osim za stolom. Uvek insistirajte da proba nešto novo. Najbitnije u svemu je da budete strpljivi.