Mucanje kod dece

mucanje

Mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje.

Javlja se u ranom uzrastu 2-5 godine kada razvoj govora još nije završen. Češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Uzroci mucanja još nisu u potpunosti poznati. Deca počinju mucati iz različitih razloga koji se menjaju od deteta do deteta.

Zašto se mucanje javlja baš kod male dece?
Između 2-5 godine dete počinje upotrebljavati mnoge višesložne reči čije značenje ne razume,trudi se da sastavi rečenicu kako bi ga okolina razumela. U tom peridu napreduje u govoru i celokupnoj motorici, pa mozak(kao kompjuter)mora da obradi mnogo informacija odjednom. Nervni sistem je još nezreo, naročito kod dece koja imaju usporen govorno-jezički razvoj. Dete ne uspeva da isprati zahteve sredine i govorna fluentnost se narušava. Želi mnogo toga da kaže, počinje brže da govori,misao sadrži mnogo reči i javlja se često ponavljanje početnih slogova.

Roditelji često postavljaju pitanja, traže brze odgovore, žure, izlažu ga novim rečima i dugim rečenicama i mališan je zbunjen. Hvata govor u letu i trudi se da što više ispriča za kratko vreme. Brzina u govoru dovodi i do grešaka jer govorna sigurnost slabi. Roditelji nesvesno ispravljaju dete,opominju ga,ucenjuju i govor deteta može da se promeni.
Na ove razvojne uticaje nadovezuje se konstitucija, nasleđe,nepovoljni uticaji sredine.
Oblici mucanja

 • Fiziološko mucanje javlja se od 2-5 godine
 • Primarno mucanje gde se javlja napetost pored ponavljanja pojedinih glasova i slogova
 • Tranzijentno mucanje gde je tenzija mišića povećana,trajanje grča je produženo i dete postaje sve svesnije svog problema
 • Sekundarno mucanje gde je mišićna napetost celog tela prisutna ,naročito govornih organa, javlja se strah od govora i razvija svest o sebi kao osobi koja muca

Traumatsko mucanje naglo počinje i uzrok je uvek neki traumatična situacija.

Šta učiniti?
„Pazi kako govoriš”nije način na koji možemo pomoći detetu. Kada roditelj primeti simptome zastoja u govoru, produžavanja glasova, ponavljanja slogova potrebno je da se odmah obrate logopedu. Prvenstveno treba obezbediti opuštenu kućnu atmosferu, saslušati ga i na svako detetovo pitanje dati razumljiv i smiren odgovor,jer našim govornim primerom pomažemo detetu.

Kako se mucanje leči?
Postoje razne metode koje se primenjuju u tretmanu dece koja mucaju. Bilo koja od tih metoda može ublažiti i sprečiti da razvojno mucanje pređe u doživotno. Kod razvojnog mucanja sprovodimo edukaciju roditelja,a ako se zastoji u govoru nastave dete uključujemo u logopedsko-psihološki tretman.
Saveti kako da postupite sa detetom koje muca

 • Govorite sporijim i opuštenim tempom
 • Obraćajte se detetu ohrabrujućim glasom
 • Koristite jednostavne reči i izgovarajte ih pravilno
 • Ne grdite ga,ne upoređujte njegov govor sa govorom njegovih vršnjaka
 • Gledajte dete u oči dok govorite
 • Slušajte ga pažljivo
 • Ne zahtevajte previše od deteta
 • Obratite pažnju na disanje jer mišići moraju biti opušteni kada govorite
 • Omogućite detetu da se ne stidi svog mucanja
 • Ne štedite pohvale i nagrade

Ako roditelj primeti simptome koji ukazuju na mucanje treba da potraže pomoć logopeda jer redovni tretmani kod kuće i odlasci kod logopeda već nakon 6-9 meseci mogu doneti vidljiva poboljšanja u govoru -odnosno govor postaje fluentniji,a dete sigurnije i samopouzdani.
Roditelji ne čekajte da mucanje prođe “samo od sebe”.

Radmila Čvorović, dipl.logoped

 

Izvor: http://www.mojpedijatar.co.rs

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*