Obrok pred televizorom?

obrok-pred-tv

Koliko je teško odvojiti dete od TV prijemnika, zna svaki roditelj. Ipak, vreme koje provodi za multimedijalnim uređajima mora biti ograničeno, a postoje momenti, kada ni po koju cenu dete ne bi trebalo da gleda TV, a jedan od tih momenata je i za vreme obroka.

Zašto nije dobro da se obeduje ispred televizora?

Prvo i osnovno, zbog pristojnosti, a potom postoje i drugi faktori:

  • naučno je dokazano da pred televizorom je dete sklonije da jede brzu i kaloričniju hranu koja nije zdrava
  • dete gubi osećaj za obrokom, i vrednosti sedenja sa svojom porodicom
  • gubi se kontrola nad količinom pojedene hrane, vrlo često dete pojede mnogo više jer se zanese u emisiju koju gleda
  • hrana se ne žvaće pravilno, i obrok se produžava jer dete na momenta zaboravlja da žvaće

Reklame, i sam, dinamičan sadržaj koji deca vole da gledaju na televiziji, podsvesno budi nagon za jedenjem brze, nezdrave hrane. Ukoliko pitate bilo koje dete, šta najviše voli da jede uz gledanje TV-a, sigurno će pre spomenuti neku grickalicu, čips, umesto voća, povrća ili druge zdrave namirnice.

Obrok treba da bude vreme kada svi sede zajedno za stolom, i u porodičnoj atmosferi dele utiske dana i ostale razgovore koji se tiču kako porodice, tako i individue. Na ovaj način, formira se vrednost porodične atmosfere i zajedničkih obroka. Ukoliko je uključen televizor za vreme zajedničkog obroka – garantujemo vam da neće biti one konverzacije kao kada su svi uređaji isključeni.

Ukoliko dozvolite detetu da sedi ispred televizora i jede, vrlo je verovatno da će dete pojesti mnogo više nego što mu je potrebno, jer je sva pažnja fokusirana na televizijski sadržaj i mozak ne obrađuje impuls sitosti. Ako se već odlučite da mu dozvolite užinu, ili neki drugi međuobrok ispred televizora, postarajte se da ograničite porciju i da u tanjir stavite neku zdravu namirnicu.

Prilikom gledanja televizora sav fokus i moždane aktivnosti usmerene su na ono što se dešava na ekranu. Dete će često izgubiti vezu sa stvarnošću, i vrlo je verovatno da će jedan zalogaj držati i po nekoliko minuta u ustima a neće žvakati.

Kao što smo već naveli, važno je da je dete uobročeno, tj. da postoji određeno vreme kada su obroci jer se time pospešuje metabolizam. Bilo bi veoma dobro, ukoliko za to postoje uslovi, da uvedete obroke kada je cela porodica na okupu. To naravno zavisi od rasporeda obaveza koje članovi porodice imaju. Ukoliko je nemoguće to sprovoditi radnim danima, ne bi bilo loše da uvedete to u svoju rutinu tokom vikenda. Obrok nije samo obrok, to je vreme za okupljanje i razmenu među članovima porodice.

Ne zaboravite, dete se najbolje uči pravilima i manirima za stolom posmatrajući odrasle.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*