deca-razvedenih-roditelja

Do momenta kada dođe do razvoda braka među supružnicima, deca su već proživela tenzije, sukobe, nesuglasice, svađe i ljutnju svojih roditelja. Čak i trogodišnje dete to oseća i veoma su česta pitanja deteta „Da li ja nisam bio dovoljno dobar?“. Iz kongitivnih i emocionalnih razloga, deca su sklona da preuzimaju odgovornost za razvod braka svojih roditelja. Dete nakon razvoda roditelja može se truditi da bude veoma dobro, ali može postati i buntovno.

Posle razvoda braka počinje novi život deteta. Sud je odredio sa kojim od roditelja će dete da živi i kakva su prava i obaveze roditelja sa kojim dete živi. Nakon razvoda braka mogu da nastanu dodatne poteškoće, kao što su : Netrpljivost među roditeljima, loša komunikacija, smanjenje životnog standarda usled materijalnih poteškoća, sklapanje novog braka i.t.d

DECA SU ZBUNJENA SA NOVONASTALOM SITUACIJOM, JEDNOSTAVNO NE ZNAJU ŠTA IH JE SNAŠLO I KO JE ZA TO KRIV. ZATO U VEĆINI SLUČAJEVA OKRIVLJUJU SEBE !!!!!

Što je dete mlađe, to postoji veća verovatnoća da ono neće biti svesno sukoba među roditeljima.  U RAZVOJU DETETA I OTAC I MAJKA IMAJU SPECIFIČNOG UDELA I ZATO GA NE TREBA LIŠAVATI DELOVANJA BILO KOG OD NJIH.

Istraživanja pokazuju da devojčice koje žive u odsustvu oca u kasnijem dobu bivaju agresivnije spram drugih muskaraca, svojih vršnjaka, dok dečaci koji odrastaju bez prisustva oca, postaju ženstveniji. U praksi to ne mora da bude tako, ako je majka svesna svoje uloge u kojoj mora da bude i otac i majka i svesno podstiče koliko toliko normalan razvoj dece tako što će delegirati i kao otac i kao majka. Zvuči teško, ali nije neizvodljivo.

Zbog pravilnog vaspitanja mogu se s vremena na vreme viđati i oba roditelja uz dete. Najteža situacija je kada se dete sprečava da vidi drugog roditelja. Roditelju treba predstaviti kakve sve posledice mogu biti ne samo u toku njegovog detinjstva, već i kasnije, kada ono može imati pogrešne pojmove o braku, roditeljskim vezama i vlastitoj deci.

Deca razvedenih roditelja su emotivno podeljena, nesigurna, nesamostalna, idu kroz život kao na biciklu sa jednim točkom i duboko u srcu nose tu patnju.  Nova trauma za dete može biti i dolazak novog oca ili majke, kao i rađanje dece u novom braku. Zato treba istaći da je uloga nove majke ili oca u porodici veoma delikatna. Najmanji nesporazum može da ugrozi dete iz prvog braka, jer je ono već osetljivo zbog posledica razvoda prvog braka i može reagovati kao da je zapostavljeno i manje osetljivo. Veoma je važno da se novi i stari roditelj, prema detetu ponaša tako da ono stekne osećaj da je voljeno.

Može se zaključiti da situacije, kada je razvod u pitanju, mogu proći i bez većih problema ako se obrati potrebna i neophodna pažnja detetu.

Vrtić Kutak