Motivacija dece – kako ih pripremiti za polazak u školu tj. kako im omogućiti lakši način učenja

lakse-ucenje

 

Deci ne nedostaje darovitost za određene aktivnosti, njima nedostaje motivacija. Jer o uspehu i neuspehu u školi ne odlučuje samo koeficijent inteligencije deteta, već čitav niz činilaca.

Uspeh u školi jeste moći plus hteti. Slabim učenicima često  najviše nedostaje motivacija  za učenje. Kad se nekom temom bave samo zbog spoljašnjeg pritiska oni pokazuju sklonost ka površnom učenju I odsustvo produbljenog pristupa materiji.

Kad nema motivacije sve postaje mnogo teže, čas matematike postaje mučan I beskonačno dug, izrada svakodnevnih domaćih zadataka postaje ogled strpljenja. Bez motivacije deci nedostaje enegija, unutrašnji podsticaj da nešto urade, a njega roditelji nažalost ne mogu da “ugrade“ u njih. Prema studijama, oni koji deluju na osnovu sopstvenih motiva, u proseku pokazuju bolje ocene od onih koji uče protiv volje. I više uživaju u tome. To je takođe lakše za roditelje koji ne moraju stalno da podstiču svoju decu. Osim toga, studije pokazuju da đaci koji imaju unutrašnju motivaciju uspostavljaju smisaonije strategije učenja. Oni, na primer, nova saznanja uklapaju u ona koja već imaju, I pokazuju da su istinski ovladali materijom. Ono što su naučili duže im ostaje u svesti. A kada otkrijemo radost u uvećavanju znanja, onda ćemo verovatno i dalje učiti. Ko rado uči, sve radije uči. To je pozitivna spirala na koju se možemo osloniti. Postoji još jedan povoljan dodatni efekat, a to je , da ako smo uspešni u jednoj oblasti, povećava se verovatnoća da ćemo i u drugim oblastima težiti ka dobrim ocenama.

Osim toga to povoljno deluje i na zdravlje, onaj ko je motivisan ne pati od tegoba koje prate stres, kao što su glavobolja ili stres u stomaku. MOTIVACIJA NAS ČINI JAČIM !!!

Motivacioni i stresni sistem mozga međusobno su povezani. Pojačani sistem motivacije preko neurotransmitera umiruje sistem stresa, pa je čovek manje opterećen i opušteniji je. Motivacija pomaže deci da usmere svoje strasti. Ona je kamen – temeljac srećnog života.

Izraz motivacija potiče od latinskog glagola muvere, što znači pokretati. I stvarno onog koji je motivisan nešto pokreće, on je istrajan, usredsređen na neku stvar, posvećen je možda nekom duhovnom, sportskom ili kreativnom dostignuću. Motivacija nas tera da nešto preduzmemo ili ostavimo. Ona nam pomaže prilikom oko 10.000 odluka, koje dnevno svaki čovek svesno i nesvesno donese – od časa kad otvori oči, do večernjeg planiranja sutrašnjeg dana. Deca biraju hemiju, ili igru na kompijuterum da uče ili da sede ispred televizora.

VRTIĆ KUTAK

Preuzeti tekstovi autora, Ista Leman

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*