Zdravlje zuba kod dece

zdravlje-zuba-kod-dece

Tema o kojoj ne razmišljamo mnogo – sve do jednog dana, je svakako i nega zuba kod dece. Šta je to što je najvažnije i što će definisati kakve zubiće će imati vaše dete? Postoje mnoge predrasude ali i istine, kao i pravila koja bismo trebali poštovati.

Lepi i zdravi zubi – stvar genetike?

Svakako da genetika ima itekako uticaj na to kakve zube će imati vaše dete. Ipak, ne možemo kriviti genetiku za crne zubiće, prepune karijesa, jer tu genetika više nema uticaja. Ukoliko se zubić pokvari, posetite zubara i popravite ga! Ništa, čak ni genetika ne može biti opravdanje za zubiće pune karijesa. Oni koji su srećniji, ređe će posećivati stomatologa.

Kako sprečiti karijes?

Zdrav režim ishrane tokom trudnoće i dojenja obezbeđuje da bebini zubi budu čvrsti. Najbolje piće za Vašu bebu u periodu rasta zuba predstavlja majčino mleko. Prilikom kupovine napitaka za bebu, obavezno kontrolišite sadržaj laktoze, fruktoze i drugih oblika šećera. Izbegavajte da dajete bebi zaslađena ili gazirana pića jer ona mogu da oštete zubnu gleđ.

Ono što nikako ne bi trebalo da radite:

– Ne navikavajte bebu da pije zaslađen napitak pred spavanje ili tokom noći.

– Nikako je nemojte uspavljivati ili smirivati sa zaslađenim napitkom ili cuclom.

– Uvek tražite lekove bez šećera.

Kada početi sa pranjem zubića?

Odgovor je veoma jednostavan – čim izađe prvi zubić – on se može prati. Naravno, pored higijene, na ovaj način će vaše dete navići na sam pojam pranja zuba, a ni četkica mu neće biti strana. Zdrave navike se stiču u najranijem dobu.

Kada koristiti pastu za zube?

Pasta za zube se koristi u periodu kada dete postane svesno procesa pranja zuba, i kada nauči da ispljune pastu. Birajte paste za određeni uzrast, jer mlečnim zubićima nisu potrebne paste koje koristimo kao odrasli.

Kada posetiti stomatologa?

Prva poseta stomatologu treba da bude samo kontrolna, bez ikakvih intervencija. Posećujte zubara redovno, ako bi vaše dete steklo zdravu naviku a razbilo strah. Ukoliko prvi odlazak bude stresan, teško da ćete ga više naterati na lep način da ode kod zubara.

Kako da znam da li moje dete pravilno pere zube?

Obavezno se konsultujte sa stomatolog i zamolite ga da vam pokaže šta se očekuje od deteta kada je pranje zubića u pitanju. Ukoliko smatrate da vaše dete to ne radi kako treba, svakako mu pomozite, pustite ga da završi, a vi na kraju napravite „proveru“. Možda vam ovo neć uvek biti najlakše, ali to je žrtva koju morate odrediti kako biste osigurali čistoću zubića.

Koliko često dete treba da pere zube?

Najvažnije pranje zuba je svakako ono pre spavanja, jer ostaci hrane tokom noći mogu potpuno da poremete pH vrednost pljuvačke i da budu odlično tlo za razvoj bakterija koje naravno, rezutuju karijesom. Večernje pranje zubića ne sme da se propušta, ma koliko dete bilo umorno, a nakon pranja vodite računa da dete ne jede i ne pije ništa osim čist vode. Neka generalna preporuka za pranje zuba je posle svakog jela, ali pranje zubića svakog jutra i svake večeri, biće sasvim dovoljna. Tokom dana, dajte detetu da jede jabuku, ona je odlično sredstvo za prirodno čišćenje zubića.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*