Deformiteti stopala

deformiteti-stopala

Urođeni deformiteti stopala koji se dijagnostikuju kod novorođenčadi nisu retki, i mogu da budu posturalni i kongenitalni. Posturalni nastaju nakon normalnog formiranja dela tela, a zbog neadekvatnog položaja fetusa u uterusu (materici).

Kongenitalni deformiteti, malformacije, predstavljaju strukturne anomalije nastale u toku organogeneze. Tačan uzrok nije poznat, a brojne teorije pokušavaju da objasne njihov nastanak. To su embriološka teorija (zastoj u razvoju), mehanička (teorija pritiska), neuromuskularne, vaskularne i teorije koštanih, mišićnih i ligamentarnih anomalija. Ustanovljen je i visok stepen porodične zastupljenosti, ali tačan način nasleđivanja nije poznat. Međutim, važno je da dijagnozu urođenih deformiteta stopala treba postaviti još u porodilištu, a to se čini na osnovu izgleda stopala.

 

Mogući nalazi

U postularne deformitete se ubrajaju: Pes calcaneovalgus, Pes varus, Pes metatarsus varus posturalis, Pes equinovarus posturalis. Kongenitalni deformiteti su: Pes metatarsus varus congenitalis, Pes equinovarus congenitalis, Pes cavus congenitalis, Talus verticalis.

Najčešće zastupljeni posturalni deformiteti stopala su Pes calcaneovalgus i Pes metatarsus varus posturalis. U prvom slučaju,  stopalo je orijentisano prema spolja i naviše, tako da u nekim slučajevima može da dodirne potkolenicu. Umerena forma je česta. Ovaj oblik deformiteta se odražava posturalno i kod dece koja u doba odojčadi spavaju na stomaku. Takođe, kod izvesnog broja mališana  sa ovom anomalijom se kasnije razvije ravno stopalo.

Pes metatarsus varus karakteriše stopalo koje ima izgled kifle. Prednji deo stopala je povijen unutra, dok je spoljašnja ivica stopala konveksna (ispupčena), a unutrašnja konkavna (udubljena). Kod dece kod koje se ovaj deformitet ne iskoriguje kada prohodaju, prsti su  povijeni prema unutra, a palac je odmaknut od drugog prsta. U mlađem uzrastu, ova deca deformišu obuću, a u starijem se javlja bol na spoljašnjoj strani stopala.

Najteži kongenitalni deformitet stopala je Pes equinovarus. U ovom slučaju, karakterističan je izgled stopala i potkolenice koji su u obliku „štapa za golf“. Stopalo je u celini skraćeno i uvijeno prema unutra, a taban gleda prema unutra i prema gore. Česti su i slabije razvijeni mišići potkolenice.

U vrtiću Kutak dva puta nedeljno se sprovode preventivne vežbe za stopala, uz pomoć određenih rekvizita potrebnih za tu vrtstu aktivnosti.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*