uticaj-društva-na-dete

Na karakter vaspitnog procesa ne utiču samo priroda, priroda, struktura i karakteristike porodice, već i priroda, karakteristike i struktura društva u kome porodica egzistira. Rzultati porodičnog vaspitanja uslovljeni su mnogim činiocima : socijalnim, materijalnim, zdravstvenim, pedagoškim i drugim.

Veoma važan faktor u vaspitanju dece imaju i posvećenost roditelja, njihova opšta kultura, kulturna uzdignutost i naročito pedagoško obrazovanje. Mnogim roditeljima i ljudima iz društvene sredine nedostaje pedagoško obrazovanje  i zato prave GREŠKE, drugi ne poznaju psihički i telesni razvoj deteta, pojedine faze njegovog razvitka, PRAVE GREŠKE zbog vaspitačkih i roditeljskih sposobnosti, škrte ljubavi, preteranih osećanja, nervoze i dr. Svesno ili nesvesno greše se o dete. Ovim greškama ponekada se pridružuju greške koje se čine u predškolskim, školskim, zdravstvenim i drugim ustanovama koja deca posećuju.

Neke greške mogu biti bez teških posledica, a neke se mogu duboko odražavati i usmeriti razvoj u neželjenom pravcu. Budući da se čovek ne rađa sa instiktima kao gotovim mehanizmima, on svojstva neophodna za život izgrađuje tokom detinjstva. Živeći u ljudskoj sredini i radeći u njoj, ljudska jedinka stiče navike, znanja, osobine i načine ponašanja koje joj omogućavaju da živi i deluje u društvu i da postane ličnost.

Takođe neophodno je da shvatimo koliko je ljubavi potrebno da dobijemo , posedujemo u sebi, kako bismo je i drugima u dovoljnoj meri dali. Jer ako ljubav nismo dobili, ne možemo je drugima ni dati.

VRTIĆ KUTAK

  • Greške roditelja i društva sredine u vaspitanju

                                                       Valentina Đekić